Welkom bij ...

jeanette

 

Centrum van Licht
Jeanette Mennes

(030) 691 74 36

Meditatief Schilderen 2017 - 2018

* Prijzen incl. eenvoudig basisschildermateriaal (papier, krijt, dun verfgebruik). Afhankelijk van je wensen
vindt aan het einde van het jaar een verrekening per persoon plaats. Zo kan je maximaal delen in mijn
overvloed aan materialen, ermee kennis maken zonder dat je het zelf allemaal meteen moet aanschaffen. Incl. koffie/thee.
* Kijk ook onder Schilderen bij workshops!

* Of zie mij en meditatief schilderen op TV! 10x beter bewegen op NTR TV, met Harm Edens!
* Of Lees het interview met mij: ga hier naar de homepagina.

 

Meditatief Schilderles: woensdagavond/vrijdagochtend seizoen 2017-2018

Heb je al enige ervaring met schilderen of juist niet? Heb je behoefte aan kennismaking of juist verdieping maar wel in je eigen tempo? En wil je daarbij jezelf leren kennen op een ontspannende, speelse wijze? Dus wie jij bent via het schilderen? Dan is dit echt iets voor jou. We beginnen de les met een eenvoudige oefening waardoor je eerst ontspant en in je natuurlijke zelf terecht komt (ontspanning, beweging, klank of waarnemingsoefening). Daarna ga je vanuit ontspanning schilderen. Je werkt aan een onderwerp dat jou interesseert, ik laat je dat onderwerp vanuit verschillende invalshoeken bekijken en schilderen. Ik laat je kennismaken met diverse schildertechnieken (acrylverf, gouache, oliepastelkrijt, gemengd). Voorop staat het genieten, onderzoeken en gaandeweg naar een mooi werk toe te werken. Bezoek de introductieles (eerste les) of stap in tijdens het jaar en volg een les. Je mate van ervaring maakt niet uit, deze groep kent beginners in het schilderen en al ervaren schilders. Het bijzondere is juist dat ik je begeleid vanaf het punt waar jij staat en ieder staat op een ander punt in het schilderproces. Het schakelen tussen de verschillende mensen en de werken is iets waar ik heel erg van geniet. We sluiten het jaar af met een bijzondere les.

 

Op de woensdagavond wordt begonnen met mantrazingen of stemexpressie als vorm van meditatie en van daaruit wordt geschilderd. Op de vrijdagochtend worden diverse vormen van meditatie gegeven aan het begin, tijdens of einde van de les.

Dag, data, tijd, plaats:

Woensdagavond om de week: 19.45-21.45u, Driebergen - Doorn, €450,--* max. 10 pers.  
Data: vol. 

Vrijdagochtend om de week : 10.00-12.00 uur, Driebergen - Doorn, €450,-- * max. 10 pers. nog 3 plaatsen beschikbaar.
Data: vol.

Kennismaken is vrijwel het gehele jaar mogelijk.
 

Naar boven

 

Hoe geef ik jou les?

In mijn lessen werkt niemand aan hetzelfde, er wordt niet gekopieerd. Ik heb mijn eigen lesmethode ontwikkeld door mediteren en schilderen samen te brengen. Ik ga samen met jou als docent op zoek naar je eigen vrije beelden. Hoe kan ik je uitnodigen en leren je eigen beelden, gevoelens, indrukken vrij uit te drukken? Of je ervaren bent maakt niet uit. Wat belangrijk is dat je je openstelt. Ik zoek naar datgene wat jou zo enthousiast maakt, dat je er helemaal in wilt duiken. Het is je individuele spoor die je ontdekt, je weg naar je creatieve (oer)bron. Daar waar jouw pure, echte, eigen beelden zijn en die naar buiten mogen komen. Deze (ziele)beelden hebben veel kracht voor degene die dit ook kan waarnemen.

Ik ondersteun en daag je uit je in techniek door onderzoek, speels experiment en gerichte meditatieve waarnemingsoefeningen. Oefeningen die je ondersteunen om vrij te worden, technisch onderlegd. Dan komt er een moment dat ineens die diverse sporen bij elkaar komen als je schildert. Dat is vaak een moment van ontroering, het lukt je om jezelf, je ziel uit te drukken.

Ik leer je op verschillende manieren te kijken naar jouw werk en van medecursisten, dit zal je verrassen. Mijn cursisten ervaren mij als nuchter, betrokken en als een sensitieve antenne. En tot mijn grote verbazing genieten ze van mijn stem (klank).... De lessen zijn ook door de meditaties een ware oase van ontspanning en volledig afgestemd op jou als individu en de groep als geheel. Soms vergeet ik de koffie en thee met de proeverij, omdat opga in de les. Gelukkig is er altijd wel iemand die me er even bij helpt ;-)).
 

Naar boven

 

Golden Artist Educator: Opgeleid door Golden Paints, USA

Sinds ik schilder ben ik altijd al gek op schildersmaterialen geweest. Het maakt dat ik bekend sta om werken met gekke materialen en veel kennis ook bezit over kunstschildersmaterialen en ook diverse merken schildersmaterialen (van gouache, acryl tot olieverf, inkt, oliepastelkrijt, oilbar, gelmediums, parelmoeren, metalen, etc, etc!). In 1999 zocht ik een bepaald materiaal omdat ik een 'de kunst van creeren doos' in opdracht ging maken. Via Heger en van den Berg in Zeist maakte ik kennis met Golden een fantastisch merk en systeem acrylverf en assortiment producten (Golden Fluids, Golden Open, Golden gelmediums, pasta's) en een geweldig technisch team te raadplegen bij vragen. Ook spreekt het mij aan dat Golden een organisatie is die voor 70 procent in handen is van de werknemers zelf, werknemers die net zo gepassioneerd zijn over kleur, verf, materialen als ik :-).

Inmiddels zoveel jaren later ben ik nu door Golden door mijn liefde voor kunst, kunst maken, lesgeven en materialen (en mijn Engels ;-)) opgeleid tot Golden Artist Educator. Dit houdt in dat ik opgeleid ben in het systeem Golden en in moderne, experimentele, speelse schilderstechnieken (lees die eenvoudig over te dragen zijn, veelzijdig zijn, kunstzinnig toe te passen zijn en veel schildersplezier brengen). Ik deel graag mijn enthousiasme voor dit merk en deze producten met jullie waar het aansluit bij jullie vragen, naast mijn liefde voor de andere materialen die ik ken.
 

Naar boven

 

Opleiding Stembevrijding - Kleinkunst - Kunsten_nar

Wat ooit klein is begonnen in mijn meditatieopleiding (klanken om energiecentra, lichtfrequenties bij cursisten te versterken/ openen krijgt nu volledig in mij de ruimte. Iedere keer hoor ik dat cursisten geraakt zijn door mijn prachtige stem. Na het volgen van de helende stem bij de AMEG, kwam ik Lambert Mutsaers, stembevrijder tegen op Samaya waar ik op dat moment exposeerde. Ik trok de stoute schoenen aan en nam stembevrijdingsles bij hem. Hij nodigde mij uit om op mijn expositie gewoon zelf te gaan zingen en op den duur nodigde hij mij uit om piano te spelen; hij zag mijn liefde voor de piano. Sindsdien is geluid, zingen en pianospelen niet meer weg te denken uit mijn leven en neemt het toe. Die liefde voor geluid komt er nu helemaal uit ;-)). Na diverse lessen stembevrijding en stemexpressie bij diverse leraren in de afgelopen 3 jaar, de stembevrijdingsopleiding bij Jan Kortie, neem ik een stap naar theater en podium. Ik heb zangles en pianoles (vooral bescheiden en improvisatie) en volg een kleinkunstopleiding. Het wordt zo volledig in mij, dat alles onder een noemer te vatten is waar ik voor sta: een Kunsten_nar. In het lesgeven vragen de cursisten ook wel eens aan mij of ik wil zingen, pianospelen. Dat wordt al gauw dat ik de cursisten zelf aanzet om te zingen. In de schilderles krijgt dit de ruimte, zowel de stille klank als het geluid. Beide als vorm van meditatie.

In mijn kunstzinnige coaching krijgt het stembevrijden nu ook een plek tot groot genieten van mijn klanten. Ik leer je ademen, in je ongemak durven te staan met al je gevoelens en gedoe (net als in het schilderen) en gewoonweg geluid te maken. Ik begeleid je op de piano. Je zult merken hoe de piano je draagt terwijl je je eigen geluid laat klinken. Klinken, stembevrijden is een krachtige manier om jezelf uit te drukken, je eigen geluid letterlijk de ruimte durven te geven. Om toe te laten wat er in je leeft. Om naakt te durven staan als mens. Het zingen geeft je kracht, energie, moed, verbinding. Alles wat jij nodig hebt om op je eigen pad op weg te gaan. Dat is waar ik jou als kunsten_nar zo graag in begeleid: jouw eigen weg, om die moedig aan te gaan.
 

Naar boven

 

Reacties cursisten meditatief schilderles 2010-2017 

'Ik heb ook nu weer zeer regelmatig voor mijn beide landschapjes gestaan en gezeten. Ze zijn gemaakt vanuit wat er binnen in me is. Nu heb ik ze ook gebruikt om me te realiseren dat die ruimte in me is, die ruimte, stilte en rust. De weg andersom dus. Openheid en ruimte in mezelf, vrijheid in mezelf, maken dat ik me beter voel, meer thuis. Dit gevoel vind ik vooral tijdens de cursus, tijdens het werken met kleur en aan de hand van jouw voorgestelde opdracht. Dan voel ik me op een gegeven moment vrijer, losser. Dan kan ik van alles loslaten en dat geeft ruimte. Ik voel het gebeuren tijdens het werken in de les. Bovendien voel ik de kracht die er in me is, een kracht die niet hard is en ook niet zacht. Wel een kracht die er uit mag. Dank je dat je dit mogelijk maakt met je les! En ik verheug me op het komende jaar!'

'Jij leert ons niet alleen onze eigen beelden te schilderen, je leert ons ook kijken! Vandaag zag ik ineens andere kleuren in mijn woonkamer?!!'

'Dank je wel voor je nuchterheid, je betrokkenheid en natuurlijk je prachtige stem. Je klanken brengen mijn hoofd en lichaam meteen tot rust. Ik zak van mijn hoofd naar mijn hart en voel ruimte in mijn hart en om van daaruit te schilderen doet me verwonderen. En dat je me leert om ook naast het schilderen mijn eigen stem te durven gebruiken ervaar ik als heel bijzonder. Zo krijgt mijn gevoel de ruimte in beeld, woord en klank!.

'Wat ik bijzonder vond op je les heeft te maken met wat je zegt over creatieve flow. Ik vond daarin de groepsenergie mooi (was in mijn gevoel ook heel duidelijk te merken in de meditatie en dan met name het samengaan van ieders klank) en ook hoe jij je afstemt op ieder individueel. Het was voor mij persoonlijk heel mooi hoe alles ineens samen lijkt te vallen. En daar dan de positieve kant van: alles wat je nodig hebt, zit al in je. En dat gevoel kreeg ik ook heel duidelijk. Niet dat ik dat al op een doek krijg, haha! Maar ik voel daar wel een enorm vertrouwen in, wat ik krijg door je begeleiding. Ik zit in het begin van een heel nieuwe fase in mijn leven en ik heb zo duidelijk het gevoel dat het werken met kleur en licht me daarbij in juiste banen leidt. Al het nieuwe wat ik onderneem en dat wat ik al doe begint samen te vallen. Ik merk ook de laatste jaren dat ik veel meer in contact ben met van alles wat onder de noemer 'er is meer tussen hemel en aarde' valt. En dat schilderen brengt mij daar meteen naartoe. Wat ik zo fijn vind is dat jij dat allemaal aanvoelt, je ziet mij voor wie ik ben en wat ik nodig heb, al ken(de) je mijn verhaal helemaal niet. Het klopt gewoon. Dat is toch flow? ;-)). Dank je wel ik geniet volop en ga graag volgend jaar verder'.

 

schilderles

 

 

Naar boven

 

 

Awakening Your Light Body