Welkom bij ...

jeanette

 

Centrum van Licht
Jeanette Mennes

(030) 691 74 36

Workshops

* prijzen incl. (normaal gebruik) schildermateriaal, koffie/thee (workshops/soep).
* Kijk regelmatig hier voor een update of mail mij! Omdat ik dit jaar een boek aan het schrijven ben, heeft het geven van workshops een ander ritme. Op een oprechte vraag van jou, ga ik altijd in. Ik weet dat het universum voor mij en jou zorgt ;-)).

 

 

Textuur in de Herfst - Meesterlijk werken met Kleur en Textuur. Zet jezelf in je kracht! 
 
Textuur en Kleur, om die samen te brengen in je schilderij is het summum van een heerlijke verrukkelijke uitdaging. Je moet niet alleen verbinden in de kleur (overgangen), maar ook in de textuur. Schilderen wordt dan een verrukkelijk weven in de breedte en in de hoogte. Ik begeleid je stap voor stap in het maken van een mooi rond werk. Je werkt vanuit mijn overvloed aan materialen (gels, pasta's, je weet niet wat je ziet ;-)), stap voor stap. Werken met textuur zet je in je volle kracht. Het is dat lef om hier en nu je kleur en materiaal in een pure, spontane directheid neer te durven zetten. Als docent is dit ook een heerlijke uitdaging om de groep in te begeleiden. Soms doe ik een stap achteruit, bewust van jouw kracht en soms eens vooruit om de groep even bewust te maken van alle overvloed en energie, enthousiasme, liefde voor die we met elkaar delen. ;-)). Ook voor beginners geschikt. Mijn begeleiding is altijd maatwerk en voor iedereen geschikt. Voorbeelden aanwezig die je inspireren, niet om te kopieren ;-))

Dag, data, tijd, plaats:
zaterdag 21 oktober 2017
Driebergen - Doorn, €75,--. en bijdrage voor ondergrond en gel (in goed overleg)
image1 

Naar boven

Speel en Zing je vrij - gewaarzijn van het hart -woensdagavond  

Een keer per maand, een avond waar we aandacht gaan besteden aan hier en nu jezelf gewaarzijn in wat je denkt, voelt en ervaart. Ik leer je contact te maken met je adem, je buik, lijf en om van daaruit jezelf in contact te brengen. Om jezelf te leren uitspreken zingen en te spelen in en met wat je waarachtig hier en nu ervaart. Om te leren je innerlijke stem te vertrouwen om precies te zijn waar je nu bent. Dan is er geen scheidend denken meer maar een en/en totaal aanwezig zijn in je relateren. Een ongelofelijk cadeau voor jou en je dierbaren. Je hoeft niemand meer te zijn dan je bent op dat moment.
 
Onder je verhalen ligt een essentie, een gevoel, een energie. Ik leer je puntig te spreken, hartelijke punten die er toe doen en vaak gemakkelijker aansluiten in contact. Ik leer je kennis maken met een andere taal, een ervaringstaal. De taal van het hart. Je draait je om naar jezelf, naar de liefde die je bent. Het is zo wijs en kloppend wat je te zeggen, te geven hebt. Je spreken wordt een openen, een ontvouwen van een bloemknop. Relatie wordt een viering. Ik wil jou op deze manier steunen in het leren uitspreken van jezelf. Je uitspreken in wat jouw hart wil, verlangt, zodat jouw ziele expressie naar buiten komt. Doorbreek jouw stilte, je ongemak, stap voor stap begeleid ik jou daarin.
 
Werkvormen zijn licht en speels en afgestemd: Ik werk met adem, ontspanning, lichtmeditatie, stembevrijding, gewaarzijnsoefeningen en een manier van spelen die hoort bij een kunsten_nar: durven spelen met diverse kanten van jezelf, dat doe ik samen met jou en de groep. De groep is als het ware een veilig publiek: ze wil jou zien stralen en schijnen en natuurlijk horen. We werken in en met de groep, met tweetallen of meertallen en individueel. De avonden zijn steeds zorgvuldig afgestemd. Je kan een case of een voorbeeld inbrengen. 
 
Deze avond is ook een mooie manier om met mij als coach of kunsten_nar kennis te maken.  

Dag, data, tijd, plaats:
Woensdagavond 27 september, 25 oktober, 29 november, 20 december.
Tijd: 19.30 -10.00 uur.
Doorn, €25,--. 
 

Naar boven

 

Heilige Nachten. Vanzelfsprekend Vrouw. Hart - Licht - Lijf - zondag  

Reserveer de data vast in je agenda! Op deze bijzondere dagen bereid ik je voor op de periode van de Heilige Nachten. De Germanen gingen in een periode van 12 nachten de natuur in om tekens te verzamelen voor het komende jaar. Het werk werd bewust neergelegd. In deze periode van 13 nachten (12 maanden en het jaar zelf) kun je je heel nauwkeurig afstemmen op je innerlijk kompas en zo je koers ontvangen voor het komende jaar. Iedere keer zijn cursisten weer verbaasd hoe precies je informatie verkrijgt. In deze periode kun je op je eigen manier je afstemmen. Door dromen, mediteren, schrijven, etc. Ik reik je creatieve werkvormen aan die bij jou persoonlijk passen. Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd en aandacht je besteedt aan de heilige nachten; van diepgaand tot luchtig speels. Wat je ook kiest, je zult verbaasd zijn wat je gegeven wordt en hoe leuk het is om elke maand een cadeau (creatieve verwerking) uit te pakken. Dit jaar ga ik extra aandacht geven aan het vrij spelen en zingen. Ik wil stembevrijding, spel combineren met de heilige nachten en de natuur op mijn lokatie (bos, vuur!).  Je gaat met de sterren in je ogen naar huis en in het echte donker, want mijn ruimte zit in het bos! Neem je zaklantaarn mee! Na de heilige nachten, krijg je elke maand een inspiratiemail en elk seizoen is er een heilige nachten dag, om het kompas in woord en daad om te zetten met zang en vrij spel en flowkompas. Bijzondere dagen waarin je je intentie het hele jaar door draagt en neerzet met een groep gelijkgestemden. Ik verbind op deze dagen: je hart, je licht, je lijf, voelen, woorden, luisteren en jezelf uitspreken. Wat heb jij nodig om vanuit je Gewaar Zijn een VanZelfsprekende Vrouw te Zijn? Hoe laat jij je Hart zien, horen, handelen? 

Dag, data, tijd, plaats:
zondag 24 september 2017, 17 december, 17 maart 2018, 17 juni 2018
Tijd: 10.00 - 17.00 uur  
Doorn, €80,00. Zaklantaarn mee!
 

Naar boven

 

De Kleurenleer in de Herfst. Overgangen, mengen, paletten. Aandacht voor vergrijzen.

 
Leer de kleuren tussen je favoriete of een onbekend palet kennen.  Of... Verken alle kleuren van de regenboog tussen zwart en wit in dat mengen! Leer de kleur blauw groen verkennen, of is het voor jou turquoise? Voor beginners, schilders, vormgevers, coaches die werken met kleur of liefhebbers van kleur die weten dat de wereld van kleur een rijke wereld op zich is. Door het verkennen van het hele contrastrijke en meng palet open je wezenlijk je voor de oneindige pracht en rijkdom van kleur in en om jou heen (in je werk, in de natuur zo rijk in de Herfst!). 

Iedere kleur heeft zijn persoonlijkheid, zijn bijzondere kwaliteit. Bij welke kleur voel jij je thuis of kan jij het hele palet en de kwaliteiten, betekenissen die er in liggen tot je nemen? Na deze cursus zul je ook de wereld om je heen blijvend anders gaan waarnemen. Iedere cursist is weer verbaasd na het volgen van deze cursus. Kleur is niet een trucje of een techniekje dat in je werk er eventjes bij neemt, maar een reis op zich die je veel kan brengen. Zit je vaak vast in je kunstwerk, en je weet niet weet hoe je verder moet, het is dan vaak dat je wel vorm maar nog niet kleur in je vingers hebt. Door kleur vanuit kleurenleer stap voor stap te verdiepen, krijg je een fantastisch gereedschap erbij. En.. Je komt uit de verf, je durft te spelen met die kleur. Kleur is niet voor niets verbonden aan 'soul'! Wat is jouw zielenpalet?

Op deze dag verzamelen we kleur in de natuur en laat ik je zien hoe de kleurenleer, de contrasten gespiegeld is/zijn in onze natuur. Je bewust zijn, je waarneming van kleur verandert voorgoed. En je zult nieuwe kleuren ontdekken, die er altijd al waren, maar nu doordat jij je opent, zie je ze ineens. En dat geeft energie, vreugde zo te wereld te ontdekken.

Je ontdekt je persoonlijke palet en wat je daar in voedt. Aandacht wordt besteed aan zuiverheid van pigmenten, waarom dit van belang kan zijn in je werk. De rode draad deze dag is de kleurencirkel van Itten, de kleurenbol van Runge en dan nu de tussenkleuren. Door schilderexperimenten en diverse paletten te verkennen, krijg je zicht op de relatie tussen kleurenpalet, de sfeer van een werk, vorm en techniek. Een schitterend cadeau om weg te geven of voor jezelf. Geen of al ervaring? Het maakt niet uit. Daag jezelf uit om te experimenteren vanuit duidelijke stappen. Een echte aanrader omdat het je een hele goede basis geeft tijdens je schilderproces. Cursisten die bij mij schilderen, hebben ervaren welke sprong ze maken als ze met kleur echt leren werken. Je werkt met Golden acrylverf, een schitterende verf die moeiteloos stroomt op het papier.


Heb je deze cursus al eerder gedaan bij mij?

Heb je deze cursus eerder gedaan? Deze kleurenleerdag zet het mengen, vergrijzen en diverse paletten in het zonnetje, prachtig om te doen zo in het naaar. Of je kunt zwart, wit of grijs als mengbasis nemen. Ik zelf heb ook diverse malen workshops over kleur gevolgd en iedere keer weer kun je je openen voor wezenlijke veranderingen in jou omtrent kleur. De eerste keer zie je tijdens de workshop maar ook daarna andere tinten of structuren die je voorheen echt niet zag. Je opent je meer en meer voor kleur, verfijning in kleur. Degene die bij mij deze cursus hebben gevolgd en ook schilderen bij mij ervaren hoe waardevol deze cursus is. Je gaat met sprongen vooruit in het schilderen, omdat je beseft dat schilderen in essentie vrij bewegen is met kleur. Jezelf vullen met kleur is echt een mooi kado aan je zelf. Je begrijpt dat ik nu grijzen aan het bestuderen ben, wat een wereld opent zich, iedere keer weer. Dat is nou het geschenk van kleur: oneindig haar liefde tonend, als jij er oog en aandacht voor hebt. Overleg met mij je uitdaging!

Leer jezelf kennen via kleur! Investeer in jezelf:Geef jezelf op !

Dag, data, tijd, plaats:

Doorn, 30 september 2017.
€ 80,--, incl. koffie/thee/soep/verf
kleur in flow

Naar boven

 

Schilder: je Vleugels van Licht uitslaan!  

Ik heb er nu al zin in... In december is het altijd zo'n heerlijke tijd. We richten onze aandacht wat meer naar binnen. In deze tijd zijn de sluiers tussen jou en je hogere Zelf (jij op je best) wat dunner en kun je je innerlijke stem gemakkelijker horen. Het is dan ook bij uitstek een tijd om je te verbinden aan engelen of aan je eigen engelzijn op aarde. Je gaat in deze workshop je verbinden met het engelenbewustzijn. Je voelt je eigen vleugels op je rug (dat kan je echt fysiek voelen! een specifiek niveau van bewustzijn waarvoor je je kunt openen). Vanuit meditatie ga je bewegen met je lijf en armen en al schilderend stap voor stap geef je levensgroot vorm aan je eigen engelenvleugels. Ik verzamel diverse materialen die aansluiten bij de energie van deze tijd: zacht, verig, parelmoer, de nacht, verstilling naar het voorjaar toe (teer, bloesem, of kleurig, zoals jij het voelt). Je maakt je eigen levensgrote vleugels. Aan het einde van de dag sluiten we af met een ritueel en sla jij je vleugels letterlijk uit voor een heel nieuw begin in het jaar dat komen gaat. Waar ga je als vrije vrouw voor staan en sla jij je vleugels uit? Ooit maakte een klant ze voor mij als dank je wel. Een onvergetelijke ervaring om te krijgen als eerbetoon aan een gezamenlijke weg en ook om ze ook op mijn rug in de vorm te voelen. Wacht niet te lang, er is beperkt plek door de beperkte omvang van de groep (door de grootte van de vleugels, de tafelindeling). 

Dag, data, tijd, plaats:
Datum 16 december 2017 (geef je ook op voor 17 december!)
Tijd: 10.00 -16.30 uur.
Doorn, €80,--exclusief speciaal papier/stof.
 

Naar boven

 

Hoe geef ik jou les?

In mijn lessen werkt niemand aan hetzelfde, er wordt niet gekopieerd. Ik heb mijn eigen lesmethode ontwikkeld door mediteren en schilderen samen te brengen. Ik ga samen met jou als docent op zoek naar je eigen vrije beelden. Hoe kan ik je uitnodigen en leren je eigen beelden, gevoelens, indrukken vrij uit te drukken? Of je ervaren bent maakt niet uit. Wat belangrijk is dat je je openstelt. Ik zoek naar datgene wat jou zo enthousiast maakt, dat je er helemaal in wilt duiken. Het is je individuele spoor die je ontdekt, je weg naar je creatieve (oer)bron. Daar waar jouw pure, echte, eigen beelden zijn en die naar buiten mogen komen. Deze (ziele)beelden hebben veel kracht voor degene die dit ook kan waarnemen.

Ik ondersteun en daag je uit je door onderzoek, speels experiment en gerichte meditatieve waarnemingsoefeningen. Oefeningen die je ondersteunen om vrij te worden, technisch onderlegd. Dan komt er een moment dat ineens die diverse sporen bij elkaar komen als je schildert. Dat is vaak een moment van ontroering, het lukt je om jezelf, je ziel uit te drukken. Als je puur techniek en vorm wilt leren, of recreatief wilt schilderen, kun je beter elders voor les kijken of mij daar naar vragen. Deze manier van lesgeven is een milde manier om jezelf te leren kennen, te groeien door jezelf uit te dagen en open te stellen, waarin je dus je zelf toch even tegen komt. Schilderen staat niet los van wie jij bent. Iedereen inclusief ikzelf is zichzelf tegen gekomen in de oeps en ai en o nee en jaa! ... omdat ze bereid waren te experimenteren. Als dan jouw zielewerk zich ineens moedig toont, viert de hele groep feest.  

Ik leer je op verschillende manieren te kijken naar jouw werk en van medecursisten, dit zal je verrassen. Mijn cursisten ervaren mij als nuchter, betrokken en als een sensitieve antenne. En tot mijn grote verbazing genieten ze van mijn stem (klank).... De lessen zijn ook door de meditaties een ware oase van ontspanning en volledig afgestemd op jou als individu en de groep als geheel. Soms vergeet ik de koffie en thee met de proeverij, omdat opga in de les. Gelukkig is er altijd wel iemand die me er even bij helpt ;-)).
 

Naar boven

 

Golden Artist Educator: Opgeleid door Golden Paints, USA

Sinds ik schilder ben ik altijd al gek op schildersmaterialen geweest. Het maakt dat ik bekend sta om werken met gekke materialen en veel kennis ook bezit over kunstschildersmaterialen en ook diverse merken schildersmaterialen (van gouache, acryl tot olieverf, inkt, oliepastelkrijt, oilbar, gelmediums, parelmoeren, metalen, etc, etc!) In 1999 zocht ik een bepaald materiaal omdat ik een wensdoos in opdracht ging maken. Via Heger en van den Berg in Zeist maakte ik kennis met Golden een fantastisch merk en systeem acrylverf en assortiment producten (gelmediums, pasta's) en een geweldig technisch team te raadplegen bij vragen.

Inmiddels zoveel jaren later ben ik nu door Golden door mijn liefde voor kunst, kunst maken, lesgeven en materialen (en mijn Engels ;-)) opgeleid tot Golden Artist Educator. Dit houdt in dat ik opgeleid ben in het systeem Golden en in moderne, experimentele, speelse schilderstechnieken (lees die eenvoudig over te dragen zijn, veelzijdig zijn, kunstzinnig toe te passen zijn en veel schildersplezier brengen). Ik deel graag mijn enthousiasme voor dit merk en deze producten met jullie waar het aansluit bij jullie vragen, naast mijn liefde voor de andere materialen die ik ken.
 

Naar boven

 

Reacties cursisten workshops 2010-2017  

Wat een bijzondere aanpak met je abstract zelfportret. Ik heb er van genoten, dank je wel voor een heerlijke dag en wat ben ik trots op mijn werk!! Hij hangt in de kamer te stralen'. Ik heb erg genoten van de cursus! Ik kwam thuis en moest mijn creatieve energie laten stromen, ik was niet meer te stuiten. Dank je hartelijk!!!

Ik heb genoten van de kleurenleer. Heerlijk om zo met kleur en verf bezig te zijn.Dank voor al je bruising en jouw handreiking om het te kunnen ervaren. Spannend ook om elkaar te ontmoeten in het laatste schilderij. Heerlijk waren de tussentijdse versnapering, plek en er te zijn.

Na die kleurenleer ga ik ineens heel anders kijken?!!! Ik zag kleuren in mijn kamer die ik nog nooit eerder had gezien. De cursus opent mij helemaal voor kleur om mij heen. Het is alsof ik in een nieuwe wereld sta, wat een inspiratie voor mijn schilderen!

Dank je voor een heerlijke sfeer om in te schilderen. Wat een zachtheid, acceptatie. Ik voelde me welkom, ontspannen en het was heerlijk om van daaruit mijn engel te schilderen. Dank je ook voor het delen van je kennis, dat je zag waardoor ik vast liep in mijn werk. Ik kan met jouw handreiking weer verder. Ik beweeg weer!
'Je hebt echt mijn pantser doorbroken, dat vond ik heel bijzonder. Ik merk het in mijn schilderen meteen. Ik beweeg weer en heb duidelijker door met jou te praten wat ik wil uitdrukken in mijn werk. Dank je ook voor je tips in de verfmengingen'

'Jeanette, dank je voor de kleurenleer! Ik heb bewondering voor je enorme deskundigheid en wat een enthousiasme en inzet laat je zien in de les. Ik heb er van genoten. Ook bedankt voor je advies over kleurenpalet voor mijn portretten en landschappen, ik ga er mee aan de slag. Ik wist niet dat kleurzuiverheid ZO belangrijk kon zijn!'

 

 

Naar boven

 

Coaching- sessie: de kunst van vastzitten naar ware bevrijding - schilderen - stembevrijding 

Een sessie op maat, helemaal voor JOU! Een sessie waarbij coaching, meditatie, schilderen, zingen, rollenspel gecombineerd wordt. Doel van deze sessie is om weer opnieuw in stroming te komen, hetzij rond een thema, of in je schilderproces waar je in vastgelopen bent. Schilderen, zingen het staat niet los van wie je 'bent'! Degene die dit bij mij boekt, is altijd verwonderd over mijn helder invoelend vermogen. Door heldere waarnemening, voel ik aan waar de beweging mogelijk is en ik daag je liefdevol uit:-). Vooral om zelf te ervaren dat je dat zelf ook kunt ;-)). Informeer naar de mogelijkheden (technieken: oliepastelkrijt, acrylverf, olieverf watervermengbaar, gemengde technieken). Zie ook de coachingspagina.

 

schilderles

 

 

Naar boven

 

 

 

Awakening Your Light Body